Μόλις έκλεισα και εγώ τα 20 μου χρόνια! Ούτε κατάλαβα πότε πέρασαν τα χρόνια από τότε που ήρθα στο τμήμα σαν υποψήφια διδάκτορας το 1992. Είκοσι χρόνια ανάπτυξης και δημιουργίας. Το Τμήμα μας είναι ένα ενεργό κύτταρο της κοινωνίας μας, ένα υγιές φυτώριο σκέψης, δράσης, ανάπτυξης, γνώσης, πειραματισμού.

Θα μπορούσα να σας πολλά, όμως θα σταθώ σε μια νέα προσπάθεια, σε μια υγιή πρόταση που έχουν δημιουργήσει οι φοιτητές του τμήματός μας μετά από δική μου προτροπή και γίνεται ολοένα και πιο γνωστή μέσα από εθελοντικές δράσεις προσφοράς.

Θα μιλήσω για την Get Involved, που γεννήθηκε το 2009 και βαφτίστηκε το 2010! Θα μιλήσω για τους νέους αυτούς ανθρώπους που με κάνουν περήφανη και αισιόδοξη. Θέλω να τους ευχαριστήσω έναν-έναν γιατί μ’ έχουν κάνει πιο «πλούσια» σε εμπειρίες και σε συναισθήματα, μου έχουν μάθει πράγματα, με έχουν κάνει να πιστεύω σε ένα καλύτερο μέλλον μέσα στους δύσκολους αυτούς καιρούς. Έχουμε ενθουσιασμό, κέφι, διάθεση, γι’ αυτό και κάθε βήμα είναι για μας μια μοναδική εμπειρία. Έχουμε καρδιοχτυπήσει άπειρες φορές, έχουμε βιώσει όλη τη γκάμα των συναισθημάτων από θυμό, φόβο, αγωνία μέχρι χαρά και συγκίνηση. Κάποιες φορές «λυγίσαμε», όμως η λέξη «αποτυχία» δεν υπάρχει στο μυαλό μας, στο λεξιλόγιό μας.

Δε θα ξεχάσω τις πρώτες μας συναντήσεις, τότε που στόχος μας ήταν να μαζέψουμε υπογραφές για την εκστρατεία της ActionAid «1GOAL- Εκπαίδευση για Όλους». Είκοσι, πρωτοετείς τότε στην πλειοψηφία τους, φοιτητές αγκάλιασαν την προσπάθεια και φτιάξαμε μια οργανωτική επιτροπή, ενώ πάνω από 100 άλλοι φοιτητές εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να βοηθήσουν. Στην πρώτη μας συνάντηση κάναμε ένα brainstorming, πολλές ιδέες και ο ενθουσιασμός στο κόκκινο!!! Και πέφτει η ιδέα της συναυλίας! Δεν είχαμε πόρους, είχαμε όμως κέφι και σιγουριά ότι θα τα καταφέρουμε. Και πράγματι, τα καταφέραμε! Δε ξέραμε... Μαθαίναμε! Άγχος, αγωνία, προβλήματα που ζητούσαν λύση. Τίποτε δε μπορούσε να μας σταματήσει, ούτε καν ο καιρός (! ), που μας έκανε να είμαστε πάνω από το meteo, για να παρακολουθούμε αν θα βρέξει (η αλήθεια είναι ότι ψιλόβρεξε, αλλά λίγο, στο τέλος!).

Βγήκαμε στο προαύλιο της Σχολής και όλοι μαζί κάναμε το πρώτο βιντεάκι της Get Involved (ακόμα τότε δεν είχαμε όνομα!). Φτιάξαμε το πανό μας και 100 άτομα μαζευτήκαμε ένα Σάββατο πρωί και τραβήξαμε τις αεροφωτογραφίες μας. Και βέβαια πετύχαμε το στόχο μας! Μαζέψαμε πάνω από 4.000 υπογραφές!!!

Η Αρχή έγινε… και οι επόμενες χρονιές ήταν πλούσιες σε εμπειρίες. Εκδηλώσεις για τη φτώχεια, την Αυτοκτονία, τους νεο-Άστεγους, τα παιδιά, έκθεση φωτογραφίας, προβολή ντοκιμαντέρ  bazaar και έπεται συνέχεια…. Μέσα σε μια εποχή θυμού, φόβου, παθητικότητας, γκρίνιας, μιζέριας και απαισιοδοξίας η Get Involved προτείνει το αντίδοτο! Γνώση, Θέληση, Κινητοποίηση, Συμμετοχή, Δημιουργικότητα.

Get Involved in Life! Get Involved in Marketing and Communication!!!

Ειρήνη Νικάνδρου
Επίκουρη Καθηγήτρια, Μ&Ε, ΟΠΑ